Lezing Joop Hendrix

20-02-2024

Woensdag 21 februari 2024 lezing over vliegtuigcrashes in WO II in onze regio.

Om 19:30 zal Joop Hendrix een lezing over dit onderwerp verzorgen in MFC de Engelbewaarder.

Joop Hendrix is een gepensioneerd piloot van onze Koninklijke Luchtmacht en heeft tijdens zijn carrière diverse types vliegtuigen gevlogen waaronder de F-16. Ook is hij jaren als vlieginstructeur in de straaljager opleiding actief geweest voor de Koninklijke Luchtmacht.
Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het zoeken naar crashlocaties van vliegtuigen die tijdens W.O.2 zijn neergestort in Nederland en België. Als Lid van het “Plane Hunters Recovery Team” hebben zij de laatste 10 jaar veel onderzoek gedaan in de regio begrensd tussen Eindhoven, Boxmeer en Venlo.
In totaal werden tot nu toe in 5 gemeentes alle crashes geïnventariseerd: Venray, Sint Anthonis, Boxmeer, Bergen en Gemert/Bakel . Dit in samenwerking met lokale mensen van de heemkunde kringen ter plaatse. Er werden in die gemeentes boeken uitgebracht en vele monumenten opgericht ter nagedachtenis aan hun die gevallen zijn bij de vele honderden crashsite ’s die onderzocht zijn.
Tijdens de lezing zal Joop ingaan op een algemeen beeld van de luchtoorlog tijdens W.O.2 en de verdedigingslinies van de Duitsers. Tevens zal worden uitgelegd hoe informatie wordt verkregen over crashsites in Nederland. Een overzicht van alle vliegtuig crashes in de gemeente Peel en Maas zal worden gepresenteerd met vele oude documenten en foto’s uit W.O.2