D'n echte Baolderse kóok

D'n echte Baolderse kook is gèn gebak mer sjpèkkook van bóggesmael. Daoveur höbbe we nuuedig:

'n pónk bóggesmael
'ne liter bótermelk
vet sjpek veur jiddere kook veer herse
viefentwintig gram ges
zaot op 't heilig aug
me kan d'r inkele eier in doon mer det woor in de gójjen aojen tied neet d'm broek

We doon alles behalve 't sjpek in 'nne kómp en reure(n) 't mèt 'nen höltere laepel óngerein wies det 't 'n glad pepke gewaore(n) is....zónger klunterkes!. We laote(n) 't besjlaag op 'n werm plaetske 'n oor rieze. Den waere de veer herse aangebraoje in de pan. Dao sjöppe we 'nne gas laepele van 't besjlaag euverhaer en op 'n neet te heit veur wuuert de kook gebakke wies det t'r aan beids kankte gaar is. Hae mót fein broen van kleur en knapperig zien. 't Baksel wuuert in veer sjtökke gesjneje mèt in jidder sjtök 'nen hers.

Dit waar vreuger de sjwerdese kook. Sóndes en op hoeëg daag waerde veur 't aovesaete dök keuk of kukskes gebakke van weitmael. In d'n hèrfs kwame dao behalve 't sjpèk ouch nag appelesjieve in. As de kook den oppe taofel waerde gezat den deej me d'r nag get kroet euverhaer.


Vertaling:

De echte Baolderse kóok is geen gebak maar een spekkoek van boekweitmeel. We hebben de volgende ingrediënten nodig:

1 pond boekweitmeel
1 liter botermelk
vet spek (per gebakken koek vier reepjes spek)
25 gram gist
voeg zout naar smaak toe
Toevoeging van enkele eieren is mogelijk maar was vroeger niet gebruikelijk

We doen alle ingrediënten met uitzondering van het spek in een kom en roeren het geheel met een houten lepel tot een glad mengsel. We laten het beslag dan een uurtje op een warme plaats rijzen. Daarna worden de vier stukken spek in een pan gebakken, scheppen daarna enkele lepels van het beslag over het spek en bakken de koek aan beide kanten mooi bruin. De koek wordt daarna in vier gelijke stukken gesneden en opgediend.

Dit was vroeger een koek die men op werkdagen at. Op zon- en feestdagen werden de koeken gebakken van weit en als avondmaal genuttigd. In het najaar bakte men nog als extraatje appelschijfjes mee. Het geheel werd vervolgens geserveerd met stroop.